Categories
Uncategorized

Aloittelijan ETH 2.0 opas

Vaikka et olisi perehtynyt vielä kovin paljon erilaisiin kryptovaluuttoihin, olet aivan varmasti kuullut Ethereumista. Se on helposti yksi kuuluisimmista kryptovaluutoista koko maailmassa, mikä johtuu pitkälti siitä, kuinka paljon uusia mahdollisuuksia se on mahdollistanut käyttäjille. Nimittäin se on ensimmäinen kryptovaluutta koko maailmassa, joka mahdollistaa monet eri käyttötarkoitukset.

Todellakin, ennen Ethereumia, kryptovaluuttoja ei oikein voitu käyttää mihinkään muuhun kuin maksutapana. Siitä syystä Ethereumilla on vieläkin hyvin tärkeä asema kryptovaluuttojen maailmassa. Koska Ethereum on ollut alusta lähtien hyvin tärkeä vaihtoehto, tietenkin sen tekemät uudistukset saavat hyvin paljon huomiota. Tämän takia Ethereum 2.0 on hyvin kuuluisa asia. Etkö tiedä vielä, mikä tämä oikein on? Ei huolta, sillä me kerromme kaiken aiheesta.

Miksi Ethereum 2.0 tehtiin?

Tietenkin Ethereum 2.0:n nimi jo kertoo, että kyseessä on uusi versio tutusta lohkoketjusta. Mutta jos kerran alkuperäinen vaihtoehto on näin suosittu ja kuuluisa, miksi uusi versio piti edes tehdä? Suuri syy tähän oli oikeastaan se, että ethereumin louhinta haluttiin muuttaa. Vaikka Ethereum on ollut hyvin tärkeä kryptovaluutta heti alusta lähtien, se ei ole silti ensimmäinen vaihtoehto maailmassa, vaan tämä asema kuuluu Bitcoinille. Siten sillä ei ole samanlaista asemaa kuten tällä vaihtoehdolla.

Toisin sanoen, Ethereumin tulee vastata uusiin vaatimuksiin alalla. Ethereumin aiemmin käyttämä lohkoketju ei ollut ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä se kulutti hyvin paljon energiaa. Siitä syystä tämä uudempi vaihtoehto haluttiin luoda. Seuraavaksi perehdymme enemmän tähän ja tietenkin siihen, mitä kaikkea muuta Ethereum 2.0 tuo mukanaan.

Mikä Ethereum 2.0 oikein on?

Todellakin, kaikessa yksinkertaisuudessaan Ethereum 2.0 on uusi versio tutusta lohkoketjusta. Kuitenkin siihen kuuluu paljon muutakin kuin vain se, että kyseessä on uusi versio. Sen avulla muutetaan koko protokolla eli se, miten uusia lohkoja luodaan lohkoketjuun, kuten tulemme seuraavaksi selittämään.

Ethereum 2.0 tuo mukanaan myös hieman uusia mahdollisuuksia. Yksi hyvin mielenkiintoisista ominaisuuksista, jonka se tulee tuomaan tulevaisuudessa käyttäjille on niin sanotut sirpaleet. Tämä toiminto tarkoittaa sitä, että käyttäjät voivat luoda oman pienemmän lohkoketjunsa. He voivat hallita tätä sirpaletta kokonaan, mikä on hyvin jännittävä asia. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että Sirpaleen luominen kustantaa varsin paljon. Siten se ei tule sopimaan aloitteleville sijoittajille ainakaan aluksi.

PoW vs PoS

Kuten sanoimme, Ethereum 2.0 muuttaa koko lohkoketjun protokollan. Ennen muutosta, Ethereum käytti PoW protokollaa. Tämä tarkoittaa Proof of Work protokollaa, eli louhijat palkitaan heidän tekemästään työstä. Vain yksi louhija palkitaan, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki louhijat joutuvat kisaamaan keskenään. Heidän pitää silti pyrkiä louhimaan lohko ensimmäisenä, minkä takia tämänkaltaiseen louhintaan kuluu hyvin paljon energiaa täysin turhaan.

Nyt Ethereum on muutettu PoS protokollaan. Tämä tarkoittaa Proof of Stake protokollaa eli louhijoiden tulee todistaa etukäteen se, että heillä on tarpeeksi tilaa louhintaan. Siten louhija valitaan jo etukäteen. Tämä prosessi vähentää turhaa työtä ja siten myös pienentää energian kulutusta. Toisin sanoen PoS on monilla eri tavoilla toimivampi vaihtoehto verrattuna PoW protokollaan.

Ethereum 2.0 jaettiin osiin

Protokollan muuttaminen on tietenkin jättimäinen muutos. Se muuttaa oikeastaan koko lohkoketjun perustan, eli kyseessä ei ole todellakaan pieni asia. Siitä syystä tämä koko muutos on tehty ja tullaan tekemään Vaiheiden kautta. Sillä tavalla voidaan varmistaa, että muutos tapahtuu mahdollisimman mutkatta. Koko muutos on siten jaettu seuraaviin osiin.

Vaihe 0

Ensimmäinen vaihe Ethereum 2.0 versiota kohti oli Vaihe 0. Tämä piti sisällään Beacon Chain -ketjun esittelyn, mikä tapahtui joulukuussa 2020. Beacon Chain oli erillinen lohkoketju, joka käytti PoS protokollaa. Se luotiin Ethereum lohkoketjun rinnalle ja sen tarkoitus oli myöhemmin tulla yhdistetyksi Ethereum lohkoketjuun, säilyttäen juuri PoS protokollan.

Kun Beacon Chain lohkoketju julkaistiin, se mahdollisti Ethereumin käyttäjien ryhtyvän validaattoreiksi. Tämä vaati heidän asettavan osan ETH merkeistään ketjulle. Tämä summa oli kuitenkin varsin suuri, mikä tarkoitti tietenkin sitä, että se ei ollut ihan kaikille sijoittajille sopiva mahdollisuus.

Vaihe 1

Vaihe 1 tapahtui vuonna 2022 ja se herätti paljon huomiota. Tämä vaihe piti sisällään Beacon Chain ketjun yhdistymisen Ethereumiin. Toisin sanoen, Vaihe 1 toi Ethereum 2.0 version mukanaan. Sen avulla lohkoketjun energiankulutus pieneni, mitkä kohautti koko krytptomaailmaa. Vaihe 1 siis muutti vihdoin Ethereumin protokollan PoW protokollasta PoS protokollaan. Tämä ei ole kuitenkaan viimeinen vaihe, sillä Ethereum 2.0 tulee jatkamaan muutostaan.

Vaihe 2

Todellakin, Ethereum 2.0 ei ole vielä valmis. Tämä viimeinen vaihe eli Vaihe 2 tulee tuomaan mukanaan Sirpale toiminnon ja monet muut mahdollisuudet. Se tulee muuttamaan, miten koko ketju toimii, tehden siitä vielä nopeamman ja tehokkaamman. Lisäksi se tulee mahdollistamaan muiden koodikielien käytön. Tätä muutosta tullaan kuitenkin odottamaan vielä hetken aikaa, sillä se ei ole vielä valmis.

Mitä vanhoille ETH merkeille tapahtuu?

Jos sinulla on jo valmiiksi ETH merkkejä, sinua varmasti kiinnostaa tietää, mitä niille tapahtuu. Tämä onkin hyvin hieno asia. Nimittäin koko muutos on tehty niin, että se ei vaikuta vanhempiin käyttäjiin mitenkään. Toisin sanoen voit jatkaa merkkien käyttämistä haluamallasi tavalla. Ne tullaan muuttamaan automaattisesti ETH 2.0 versioon, joten sinun ei tarvitse miettiä asiaa ollenkaan. Ethereum on todistanut kaikille, että näin suuri muutos voidaan tehdä, ja muut voivat pyrkiä tekemään samoin.