Categories
Uncategorized

Miten varautua talouden vaikeisiin aikoihin?

Vaikkakin suomalaiset ovat vuodesta toiseen tutkimusten mukaan maailman onnellisinta kansaa, monilla meistä on ollut viime vuosina taloudellisesti haastavaa. Monet liiketoiminnat joutuivat olemaan vuosina 2020–2022 ainakin osan ajasta kiinni ja sen jälkeen Venäjän kauppapakotteet ovat sekoittaneet pakkaa.

Vuonna 2022 myös inflaatio, polttoaineen hinnankorotukset ja sähkön hinnan moninkertaistuminen ovat saaneet monet kotitaloudet polvilleen. Miten sitten kotitalouksissa voisi varautua taantumaa, lamaa ja muita taloudellisesti haastavia aikoja varten?

Osakesäästäminen voi kannattaa

Osakesäästäminen voi vaurastuttaa varsinkin pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi Nokia voi maksaa vuosittain osinkoja kaikille osakkeenomistajille, kuten https://nokiaosake.com/ sivustolla tiedetään kertoa. Osingot ovatkin varmasti tervetullut lisä ansiotulojen päälle. Nokian osakkeen arvo voi myös kasvaa, jolloin osakkeen omistaja voi ansaita myymällä osakkeensa. Tiukkoina taloudellisina aikoina moni saakin tarvittavat rahat laskujen maksuun myymällä parempina aikoina hankkimiaan osakkeita.

Osakesäästämisen voi aloittaa pienelläkin kuukausittaisella rahamäärällä. Moni laittaa esimerkiksi vain 50 euroa joka kuukausi osakkeisiin. Ajan mittaan näiden osakkeiden arvo voi nousta tai laskea kulloisenkin taloudellisen tilanteen mukaan, joten myös riskeihin on varauduttava.

Maksa velka pois

Ensisijaisesti olisi maksettava kaikki olemassa olevat velat pois. Poistamalla velat kotitaloudet voivat säästää rahaa, kun niiden ei tarvitse maksaa kuukausittain velkoja ja niiden korkoja. Näin yksityishenkilöt ja perheet voivat priorisoida menojaan ja laittaa enemmän rahaa säästöön kuukausittain.

Velkojen lyhentäminen olisi aloitettava korkeakorkoisista lainoista, kuten luottokorttilaskuista ja kulutusluotoista. Näiden velkojen nopea maksaminen vähentää kokonaismenoja ja antaa mielenrauhaa niille, jotka kamppailevat taloudellisesti vaikeuksissa.

Taloudellisesti vaikeina aikoina monet turvautuvat henkilökohtaisiin lainoihin tai luottokortteihin tarpeidensa tyydyttämiseksi. Vaikka tämä voi joissain tapauksissa olla tarpeen, on aina viisasta miettiä kahdesti, ennen kuin otat minkäänlaista uutta velkaa. Varmista, että harkitset huolellisesti kaikki vaihtoehtosi ennen kuin teet mitään. Lainoihin liittyy aina korkoja ja kuluja.

Säilytä puskuria

On tärkeää kerätä rahaa pahan päivän varalle. Se saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta jos säästät rahaa joka kuukausi tai jopa joka viikko, se voi ajan mittaan kasvaa ja auttaa sinua selviytymään talouden laskusuhdanteesta.

Nopeasti käteiseksi muutettavan varannon pitäminen voi olla erittäin hyödyllistä taloudellisesti vaikeina aikoina. Tähän voi kuulua rahan varaaminen joka kuukausi ja erillisen säästötilin luominen vain hätätilanteita varten tai jopa useiden säästötilien pitäminen, joihin on varattu eri summia erilaisia tarpeita varten. Aloita pienestä, jos on pakko, mutta tärkeintä on säästää jotain joka kuukausi, jotta voit käyttää sitä aina, kun tarvitset sitä eniten.

Ei aina vaan ne tulot, vaan myös menot

Epävarmoina aikoina on tärkeää varmistaa, että budjetti vastaa uutta todellisuutta. Jos mahdollista, yritä vähentää menoja ja tehdä tarvittavia muutoksia, kuten vähentää noutoruokailua ja käydä harvemmin ulkona syömässä, jotta voit pienentää kustannuksia entisestään. Monella ihmisellä ei ole helppoja keinoja vaikuttaa omiin tuloihin, mutta menoihin kylläkin on.