Categories
Uncategorized

Turismi on Suomelle tärkeää – voiko kryptovaluutta tuoda tuloja talouteen tulevaisuuden matkailussa?

Suomeen kohdistuva matkailu on viime vuosina kasvanut huippulukemiin ja Suomi on noussut maailmankartalle yhä vahvemmin. Syy matkailun suosion kasvuun on varmasti moninainen, mutta yhtenä syynä voidaan mainita se, että Suomi on matkakohteena varsin uniikki ja mielenkiintoinen. Aito ja puhdas luonto, viehättävät kaupunkikohteet ja historialliset nähtävyydet kiinnostavat ulkomaisia turisteja.

Maailman haastavasta tilanteesta huolimatta matkailu tuo monille ihmisille kaivattua hyvinvointia ja mahdollisuuden nauttia elämästä. Turismi on tärkeä elinkeino Suomelle, sillä se tarjoaa työpaikkoja ja tuo merkittäviä tuloja maan talouteen. Myös venäläiset matkailijat ovat vuosia olleet tärkeä osa suomalaista turismia, mutta vuoden 2022 syksyllä Suomi rajoitti venäläisten matkustamista Suomeen turismitarkoituksessa.

Lienee syytä pohtia myös hieman sitä, miten yhä suurempaan rooliin nousseen kryptovaluutan eli virtuaalisen rahan käyttäminen näkyy mahdollisesti tulevaisuuden matkailussa. Voisiko sille olla kiinnostusta ja tilaa suomalaisessa yhteiskunnassa enemmänkin?

Kryptovaluutat matkailun maksuvälineenä tulevaisuudessa?

Kuten mainittua, turismi tuo Suomeen paitsi tunnettavuutta, myös merkittäviä tuloja ja siten hyvinvointia kunnille ja kaupungeille. Ympärivuotinen matkailu on Suomen tavoite, ja erityisesti Lapissa tämä tavoite onkin onnistunut mainiosti.

Samalla tavoin kuin matkailu on ollut nousussa, myös kryptovaluutan eli virtuaalisen valuutan suosio on kasvanut niin maailmalla yleisesti kuin Suomessakin. Kryptovaluutta tarkoittaa hajautettua digitaalista valuuttaa, joka käyttää salausmenetelmiä turvatakseen tapahtumia. Kryptovaluutan käyttäminen edellyttää ensin kryptovaluutan hankkimista joko ostamalla sitä vaihtopalvelusta tai vastaanottamalla sitä osana maksua tavaran tai palvelun myynnistä. Suomessa ei ainakaan vielä voi yleisesti maksaa ostoksia tai palveluita bitcoineilla tai muulla kryptovaluutalla, mutta käteisen rahan väistyessä yhä enemmän taka-alalle, voi tämäkin olla vielä jonain päivänä mahdollista.

Kryptovaluutoista ensimmäinen ja suosituin on Bitcoin (BTC), jota suomalaisillakin on mahdollisuus ostaa helposti erilaisilta kryptovaluuttojen välittäjiltä netistä, esimerkiksi pörssin kautta. Bitcoineja varten tulee olla myös Bitcoin-lompakko. Kun käyttäjä haluaa lähettää bitcoineja toiselle käyttäjälle, hän syöttää vastaanottajan osoitteen ja siirtää haluamansa määrän bitcoineja lähettäjän Bitcoin-lompakosta vastaanottajan lompakkoon.

Bitcoin-lompakko on siis pankkitilin tapainen alusta. Bitcoin-lompakko osoite tulee aina tarkistaa huolella ennen valuutan toiselle osapuolelle lähettämistä, sillä lähetettyjä varoja ei saa takaisin. Mikäli siis satut lähettämään valuutan väärään osoitteeseen, menetät sen, etkä voi enää valitettavasti peruuttaa tapahtumaa millään tavalla.

Kryptovaluutta hyväksytään jo joissakin maissa ja tunnetuissa yrityksissä

Monet kansainvälisesti tunnetut yksityiset sijoittajat sekä yritykset, kuten esimerkiksi Tesla etunenässä, ovat lisänneet kryptovaluutan, muun muassa Bitcoinin portfolioonsa. Myös suositut maksuvälittäjät, Paypal ja Revolut sekä Mastercard ovat alkaneet tukea Bitcoinia.

Bitcoinilla voi siis nykyään ostaa maailmalla lähes kaikkea aina autoista asuntoihin ja pikaruoasta ulkomaan matkoihin. Esimerkiksi El Salvador ja Keski-Afrikan tasavalta ovat hyväksyneet Bitcoinin laillisena maksuvälineenä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että maiden kansalaiset voivat maksaa kryptovaluutalla valtion rajojen sisällä missä vain.

Myös Latvian lentoyhtiö airBalticista tuli ensimmäinen lentoyhtiö, joka hyväksyi Bitcoinin maksuvälineenä vuonna 2014. Lentoyhtiön mukaan se on käsitellyt yli 1 000 Bitcoin-tapahtumaa sen jälkeen, kun se lanseerasi tämän maksuvaihtoehdon. Erityisesti matkailijoita voi kiinnostaa myös se, että Expedia, yksi näkyvimmistä matkatoimistoista, hyväksyi Bitcoinin yhteistyössä kryptoystävällisen matkanvarausalustan Travalan kanssa.

Se, haluavatko suomalaiset yritykset tai Suomi laajemmin ottaa jatkossa kryptovaluutan käyttöönsä maksutapana, riippuu pitkälti yrityksistä itsestään ja siitä, miten suhtautuminen kryptovaluuttaan ylipäänsä Suomessa ja maailmalla kehittyy. Kryptovaluutta jakaa Suomessa mielipiteitä ja vain tulevaisuus näyttää, voivatko Suomeen saapuvat turistit maksaa jonain päivänä ravintolalaskunsa luontevasti kryptoilla.

Kryptovaluutan turvallinen säilytys

Kryptovaluutta on siis digitaalinen maksujärjestelmä, jossa transaktiot toteutetaan niin, että ne eivät kulje minkään rahoituslaitoksen kautta. Se on vertaisverkkoperiaatteella toimiva järjestelmä, jonka avulla oikeastaan kuka tahansa ja missä tahansa voi lähettää maksuja ja vastaanottaa niitä. Fyysisen, vaihdettavan rahan sijaan kryptovaluutta on puhtaasti digitaalista rahaa, ja sillä maksetut maksut näkyvät ainoastaan maksutapahtumia kuvaavina digitaalisina verkkotietokantamerkintöinä.

Kun henkilö on ostanut itselleen kryptovaluuttaa, se tulee säilyttää turvallisesti hakkereilta ja varkailta suojassa. Tavallisesti kryptovaluuttaa säilytetään siis jo mainitussa kryptolompakossa. Kryptolompakot ovat joko fyysisiä laitteita tai verkossa toimivia ohjelmistoja, joissa kryptovaluuttojen yksityisavaimia säilytetään. Turvallisuus onkin siis yksi tärkein huomioon otettava ja pohdittava asia niin perinteisen rahan käytön kuin kryptovaluuttojen suhteen, sillä varmasti meistä kaikki haluavat säilyttää rahansa turvassa erityisesti matkan aikana.

Suomi kiinnostaa maailmalla

Suomen matkailuelinkeinon merkitys kasvaa vuosi vuodelta ja talouden kannalta on tärkeää, että matkailijat käyttävät Suomessa erilaisia palveluita. Suomesta löytyy monia erilaisia kulttuurikohteita, kuten museoita, teattereita ja gallerioita, jotka houkuttelevat matkailijoita ympäri maailmaa. Myös suomalainen design on tunnettua, esimerkiksi Iittala ja Marimekko tunnetaan ympäri maailman.

Eritoten Rovaniemi joulupukin pajoineen houkuttelee vuosittain huomattavan määrän matkailijoita talvella. Toisaalta matkailijoiden osuus on viime vuosina kasvanut myös kesäisin, sillä Lapin taianomainen luonto ja monipuoliset matkailupalvelut ovat ainutlaatuisia koko maailmassa.

Kuten todettua, Suomen matkailuelinkeinon merkitys kasvaa hienosti vuosi vuodelta, ja se on tärkeä tekijä maan taloudelle ja lisää sekä ylläpitää työpaikkoja. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan ulkomaisille matkailijoille kirjattiin helmikuussa 2023 jopa 0,56 miljoonaa yöpymisvuorokautta, joka on 46 % edellisvuotta enemmän. Ulkomaisia vierailijoita oli eniten Ranskasta, Saksasta ja Alankomaista.