Venäjän talous ja investoinnit

Related imageVenäjän talous on yksi maailman suurimpia ja suurin osa maan bruttokansantuotteesta keskittyy Moskovaan ja sen lähialueille, sekä suuriin kaupunkeihin. Talouskehitys on melko epätasaista ja Venäjällä on toisiksi eniten miljardöörejä maailmassa. Kuitenkin toisaalta tietyt alueet esimerkiksi Siperian suunnalla eivät ole kehittyneet taloudessa muun Venäjän mukana, vaikka Venäjän keskiluokka onkin kasvanut huimasti.

Venäjän vienti perustuu energiantuotantoon

Venäjä on maailman suurin maakaasun tuottaja ja maailman toisiksi suurin öljyn viejä. Näiden lisäksi sen vientituotteita ovat puu ja metalli. Nämä muodostavatkin yhdessä merkittävän osan Venäjän viennistä. Muita ulkomaan vientituotteita Venäjältä ovat kemikaalit ja sotilastuotteet.

Venäjän vienti on kohdistunut perinteisesti Eurooppaan, mutta Krimin kriisin ja pakotteiden jälkeen varsinkin tietyt alat ovat kärsineet suuresti. Myös vuoden 2008 taantuma heikensi huomattavasti koko Venäjän taloutta öljyn hinnan romahtaessa. Venäjän on arvioitu olevan yksi eniten kriisistä kärsineistä valtioista, vaikka talous onkin sittemmin lähtenyt nousuun.

Venäjän ulkomaaninvestoinnit

Venäjän ulkomaaninvestoinnit kohdistuvat erityisesti Saksaan ja Kiinaan, josta tuodaan Venäjälle esimerkiksi koneita, lääkkeitä ja ajoneuvoja. Ulkomaaninvestointeja varjostaa eniten Venäjän poliittisesti epävakaat olot, korruptio ja harmaa talous. Ulkomaankauppa on edelliset pari vuotta ollut laskussa, mutta on kääntynyt pieneen nousuun jälleen vuonna 2018.

Harmaan talouden osuus on tunnetusti ollut Venäjällä suuri, on arvioitu että se kattaa jopa kolmasosan Venäjän taloudesta. Monet yritykset toimivat veroparatiisien kautta ja hoitavat esimerkiksi palkanmaksuista vain osan laillisen järjestelmän kautta. Tämä on puolestaan lisännyt korruptiota, joissa raha kiertää vain pienen piirin mukana, eikä päädy verotettaviin tuloihin.

Toinen melko yleinen ongelma on markkinoiden epävakaus ja, että Venäjän talouspolitiikka ei ole erityisen yhtenäinen. Maassa on kuitenkin vahva halu uudistua ja se on näkynyt myös Venäjän investoinneissa esimerkiksi Suomeen. Venäjällä erityisesti ympäristöteknologia ja varsinkin vanhan teknologian uudistaminen on ollut kuuma puheenaihe ja kiinnostusta on löytynyt uudistuvaan energiaan investoimiseen. Tämä vaatii kuitenkin myös infrastruktuurin kehittämistä sekä vahvaa yhteistä tahtoa sekä sijoittajilta, että poliitikoilta.

Venäläisyritysten investoinnit Suomeen ovat toistaiseksi melko vähäisiä, mutta toisaalta tällä on mahdollista helpottaa pääsyä EU:n markkinoilla, joka on Venäjälle tärkeä vientikohde.